Hedströmmen – naturreservatet med både friluftsliv och fiske

Hedströmmen, som flyter genom Hedströmsdalen, är paradiset på jorden för naturälskarna. Här går friluftslivet hand i hand med fisket. Vad man vill göra när man kommer dit, beror ju helt på åt vilket håll ens hjärta slår.

Om man har fiske som sitt största intresse, då finns de perfekta fiskeplatserna här. En hel del sportfiske utförs också på denna plats. Om man vill åka hit för en fisketur, då bör man ändå ha en sak i åtanke. Det är att ett begränsat antal fiskekort säljs varje dag, så det kan vara rekommenderbart att höra av sig till en försäljare innan man beger sig iväg.

Här fångas det mycket öring. De trivs både naturligt här, men planteras även kontinuerligt ut. Öringarna av den största storleken är då oftast de utplanterade. Många fritidsfiskare trivs här, med den bitvis nästan djungellika faunan. När man vandrar stigarna fram här kan man även se spår efter bäver, eller kanske rent av utter.

Hedströmmen är ett naturreservat som har mycket att erbjuda. I strömmen lever den utrotningshotade och fridlysta flodpärlmusslan. Den trivs här tack vare öringen. Det är nämligen så att för att föröka sig, så lever flodpärlmusslans larver i gälarna på öringen som parasiter, för att sedan utvecklas till en mussla. Med andra ord kan man förutom fisket uppleva ett rikt natur och djurliv. Här finns sällsynta svampar och mossor att beskåda, men det är även en samlingsplats för fågelskådare, så kallade ornitologer. De kan bland annat få njuta av synen av kungsfiskare och mindre hackspettar, som ibland bygger bo i området.

Man kan vandra genom grunda raviner. Jäms med strömmen kan man även se lämningar efter hammarsmedjor. Man kan se hur man med vattnets kraft förr har kunnat smida järn här i området. Husgrunder, slagghögar och vattenrännor vittnar alla om denna historia.

Hedströmmen erbjuder en upplevelse utöver det vanliga både för friluftslivet och fiskefantasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *