Turism i Hedströmsdalen

Hedströmsdalen med närliggande Hedströmmen är inte det turistmål som man hör mest om. Dock innebär inte detta att man ska förkasta det, tvärtom. Om man inte har varit här så bör man absolut ta en semestertripp hit. Här finns det mesta, så detta är en plats som kan underhålla de flesta.

Är man en person som älskar att njuta av naturen, då finns här ett paradis att upptäcka. Om man gillar historia finns det även en rejäl dos av den varan här.

Hedströmsdalen var delaktig i ett EU-projekt som kallades för “Hedströmsdalen – med och motströms”, som varade i två år. Mycket tack vare detta så fick Hedströmsdalen sitt namn ordentligt på kartan. Projektet som var ett samarbete mellan Köpings kommun och Skinnskattebergs kommun, samt med hjälp av EU-pengar, gick ut på att få folk att upptäcka Hedströmsdalen. Under projektet anordnades ett antal evenamang, som drog hela 1200 besökare. Detta hjälpte även upp till att områdets företagande har tagit fart.

Om man är forntidsintresserad så finns det även områden här för det. Inom Hedströmmen finns det flera boplatser från stenåldern. Det finns till och med kvar en del stensättningar från järnåldern här.

Flera intressanta stopp som man kan göra här är Hedströmsarkivet, Karmansbo Bruksmiljö, Kolsva Herrgård samt Orangeriet på herrgården. Många gånger finns det arrangerade bussresor som man kan ta hit. Fördelen är då att man ofta får en guide med som kan berätta alla intressanta detaljer kring områdena.

Du kanske vill åka iväg för att testa fiskelyckan. Då bör du definitivt ta en tripp till Hedströmmen. Detta är ett riktigt fiskeparadis, där du även kan vandra jäms med strömmen och se lämningar efter smedjor, husgrunder och andra spår från tidigare epoker.

Kanske är en historisk vandring något för dig? Då ska du bege dig till Romboleden. Här vandrade pilgrimer hela vägen från Köping till Nidaros. Denna väg är nu skyltad och iordningställd för att visa vandraren hur den såg ut historiskt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *